Udlandspraktik til Island

Mine overvejelser inden rejsen:

Da jeg første gang hørte om muligheden for udlandspraktik, var min første tanke ”det skal jeg hvert fald ikke”. Jeg havde ikke et ønske om at skulle afsted og kunne slet ikke se noget fedt i det. Vi hørte om det flere og flere gange, og der blev også snakket en del om det i klassen.

Hele min tankegang blev vendt om, jeg kunne se en masse fede ideer ved at tage af sted. Følte, jeg stod foran en unik mulighed, som nok aldrig kommer igen. Eline og jeg blev enige om at tage chancen og kaste os ud i denne fede oplevelse sammen.

Opholdet på Island:

Dagen kom, taskerne var pakket og passet fundet. Det var ikke til at fatte, at vi nu stod på togstationen og ventede på et tog mod lufthavnen. Nu startede rejsen.

Da vi ankom til Island, blev vi hentet i lufthavnen af søde Dagny. Hun kørte os hjem til Hinrik, hvor vi skulle bo de næste 5 uger. Hinrik boede i et lille fint rækkehus i 2 plan. Vi fik underetagen (kælderen) for os selv, hvor der både var eget køkken, bad, og værelser. Derudover var der også en jacuzzi på terrassen, som vi måtte bruge, når vi ville.

Den første dag skulle vi ud at besøge de institutioner, vi skulle være i de næste 5 uger. Vi blev igen hentet af Dagny, som kørte os derud. Vi var der kun lige kort for at hilse på og underskrive noget papir. Efter det var der weekenden, og så startede hverdagen for alvor mandag.

Vi har oplevet sindssygt meget forskelligt og lært en helt masse nyt, både personligt og fagligt. At være i en børnehave på Island er noget helt andet end i Danmark. Sproget var en kæmpe barriere, men vi fandt hurtigt nogen løsninger, så vi kunne forstå hinanden. Derudover lærte jeg også hurtigt lidt islandsk. Jeg forstod mere og mere jo længere tid, jeg var der. Dog var det helt klart nemmest at forstå det, de siger end selv at skulle svare dem….

Udenfor for arbejde var vi også ude og opleve en masse. Vi lejede en bil i en weekend og så en masse natur uden for byen, hvor vi bl.a. besøgte Godafoss (vandfald) og myvaten Lake (sø). Det var sindssygt fedt at opleve friheden ved at have en bil, og at vi kunne køre ud og opleve det, vi ville.

En lærer fra skolen på Island tog os også med ud for at prøve at stå på langrend. Vejret var dog ikke helt med os den dag. Der var alt for koldt så sneen var alt for glat. Men det var stadig virkelig sjovt at prøve. En weekend lejede vi ski og liftkort og tog op på det nærliggende skisportssted. Det var et lille lokalt sted, så der var ikke så mange pister. Men det var stadig virkelig sjovt. På Island kan vejret ændre sig virkelig hurtigt. Og det oplevede vi især den dag. Solen skinnede de første par timer, og det var så skønt. Men på 5 min. ændrede det sig til storm. Det var en vild oplevelse at stå på toppen af bjerget, mens vejret ændrede sig markant.

Vi fik anbefalet af Hinrik at prøve noget, der hedder forrest lagoon (varmekilde). Det var så lækkert, vandet var så varmt, og selve stedet var vildt smukt. Det lå på den anden side af fjorden, så man kunne se ind over byen.

Noget af det, jeg var mest overrasket over, var dagslys. Da vi ankom, stod solen op kl. 11.45, og der var kun 3-4 timer sollys. Det rykkede sig hver dag, og det kunne man klart mærke. Første gang vi så selve solen var på dag 10. ellers havde den været dækket af skyer. Da vi skulle hjem stod solen op kl. 9.55 og gik ned ca. kl. 17. Jeg fik også af vide af min vejleder, at vi oplevede Island på den mørkeste tid på året.

Jeg vil aldrig være denne oplevelse foruden. Jeg er så taknemlig over at have fået muligheden, og jeg kan kun anbefale andre at tage af sted. Jeg synes, det er noget, man skal kaste sig ud i, man lærer virkelig noget nyt både personlig og fagligt. Man vokser på en helt anden måde. Derudover føler jeg, at jeg har lært så meget nyt fagligt, som jeg vil tage med hjem til Danmark. Der er mange ting, jeg vil tage med ud i mine fremtidige praktikker eller arbejder.

Hvis du overvejer bare en lille smule at tage afsted, så har jeg kun at sige ….

Do it – du vil ikke fortryde det.