Oplæring i Island

Daniel, Kathrine og Anja er social- og sundhedsassistentelever og har været i oplæring i udlandet. Læs her, hvordan de oplevede at være i oplæring på et plejehjem i Hlið i Island.

D. 15/11 2022 blev kursen sat mod Akureyri på Island. Akureyri er en lille nordlig by i Island med ca. 20.000 indbyggere. Byen ligger for enden af Eyjafjörður, og er omringet af bjerge. Vi blev hentet i lufthavnen af vores vært Hinrik, der gav os en hurtig rundvisning, hvor vi fik vist de nærliggende supermarkeder og hvilken vej vi skulle gå til arbejde. 

Vi skulle arbejde på plejehjemmet Hlið, som lå ca. 10 minutters gang fra vores bolig. Vi var på hver vores afdeling, hvor Anja og Kathrine var på samme etage og Daniel på etagen over. Anja var på Asparhlið, Kathrine på Beykihlið og Daniel på Eini- og Grenihlið. 

På Hlið var personalet meget imødekommende og glædede sig lige så meget til at have danske elever, som vi glædede os til vores islandske praktik.

De har ikke haft elever de sidste 8 år, så vi skulle sammen finde en måde at strikke vores hverdag sammen. Vi var heldige, at vores vagtplaner kunne tilrettelægges ens, så vi havde muligheden for at opleve Island på vores fridage sammen. 

En dag på vores afdelinger startede med, at personalet mødte ind kl. 8 og startede med et fælles morgenmøde på afdelingen, hvor typisk en sygeplejerske eller social- og sundhedsassistent (med en udvidede 2-årig uddannelse) læste rapport på computeren og der blev gennemgået hvilke aftaler beboerne havde eller hvilke beboere, som skulle i bad.
Aftaler kunne f.eks. være, at beboerne skulle til træning, frisør eller fodterapeut, hvilket alt sammen foregik på Hlið. 

Derefter fandt man morgenmad til de beboere, som var stået op, ellers ventede man på at beboerne kalder eller selv kommer ud til køkkenet. Solen stod først op omkring 10:30, så mange af beboerne sov en del længere end hvad vi er vant til herhjemme i Danmark.
Frokost var altid et varmt måltid, ofte traditionelt islandsk mad. Dette gav os mulighed for at smage lidt af hvert. 

Aftensmaden var ofte suppe eller yoghurt, og de fleste beboerne tilbragte aftenen i fællesstuen, hvor der blev set TV og aftenkaffe og kage blev serveret. Beboerne bestemte selv, hvornår de ville trække sig tilbage. 

På vores afdelinger, var der bingo og oplæsning en gang om ugen. I en aftenvagt var der et arrangement, hvor det lokale herrekor Karlakór Akureyri/Geysir sang for beboerne. Derudover har vi også deltaget i julepyntning med varm kakao og islandske nisseøl, samt traditionel islandsk julebagning. 

Udover vores hverdag på Hlið, fik vi muligheden for at komme på besøg og få en rundvisning på det lokale sygehus, skolen Verkmanntaskólinn (hvor vores uddannelse ligger), Lögmannshlið der er et nyere plejehjem, hvor opbygningen minder meget om Huset Nyvang og dagtilbuddet på Hlið. 

Vi udnyttede vores fridage fuldt ud med, at udforske Island og byen Akureyri. Vores første weekend startede med opholdets første vandretur, hvor vi ende med at vandre 15 km i naturrig omgivelser og med flotte udsigter fra bjergene.

Derudover var vi på roadtrip med vores vært Hinrik som guide, hvor vi oplevede vandfaldet Goðafoss, grotter med varme kilder og vi badede i Jarðböðin við Mývatn, som minder om ”Den blå lagune”. Dimmuborgir ”Indgangen til helved”, et geotermisk område Námafjall Hverir, hvilket havde en meget voldsom lugt af rådden æg og til sidst Húsavik.

Vi følte os heldige, at der var mildt efterårsvejr de første par uger, hvilket gav os muligheden for at opleve den islandske natur i bjergene. Derudover var vores weekender fyldt ud med en vandretur, hvalsafari, shopping, juletræstænding, hvor træet var en gave fra Randers og den danske ambassadør holdt tale, en tur i det lokale svømmebad med varmvandsbassiner og en night out med drinks.

Vi håbede sådan på at opleve et snedækket Island, hvilket kom i de sidste 14 dage. Det gav anledning til at besøge det anbefalede julehus, og her kom man rigtig i julestemning.
I Akureyri har man også udnyttet det varme vand fra undergrunden, ved at lave Skógarböd (skovbad), som vi besøgte den sidste torsdag på Island og nød det varme vand, med en kold drinks og levende musik. Det var fantastisk. 

Vores sidste aften inviterede vi Hinrik ud at spise, på en af byens restauranter, hvor vi smagte rensdyrburger, hummerpasta og lammesteak. 

Vores største oplevelse var en mandag aften, hvor vi modtog en mail fra vores islandske uddannelsekoordinator Dagný, som tidligere har arbejdet som nordlys guide, om at nordlyset var fantastisk den aften.
Hinrik var så sød at køre os uden for byens lys, så vi rigtig kunne opleve nordlyset. Og det må man sige at vi gjorde. 

Nordlyset dansede hen over os, med grønne, lyserøde, lilla og hvide farver. Det hang over os, så vi følte at vi kunne røre det. Det er en oplevelse, som er svær at beskrive. 

Vi kan absolut kun anbefale at tage af sted, da det bliver en oplevelse for livet, og giver en rigtigt meget personligt. Man udvider sine faglige kompetencer og ser arbejdsgange fra en ny vinkel og med en anden kultur.