Udstilling og foredrag: 100 % Fremmed?

Over de næste to år indsamles og udstilles personlige fortællinger i tekst og billede af op mod 300 tidligere flygtninge, når det dokumentariske kunstprojekt 100% Fremmed? tager på danmarksrejse til 20 byer.

Det dokumentariske kunstprojekt 100% FREMMED? skriver nye kapitler til danmarkshistorien ved at indsamle og udstille personlige fortællinger af og om borgere i Danmark med flygtningebaggrund – fortællinger om at være menneske i Danmark i dag. 

 

Mere end 100 meters udstilling

Gå på opdagelse i en miniudgave af de 100 portrætter og personlige fortællinger fra den nationale kunstudstilling. Se også skolens egen særudstilling med fem elevportrætter og fortællinger om, hvordan det er at flytte til Danmark fra et andet land. Der er i alt mere end 100 meters løbende udstilling.

Gratis foredrag med Rushy Rashid

Rushy Rashid taler af erfaring, når hun i sine indsigtsfulde og gribende foredrag fortæller om demokratiet, kvinders valgret, kultur- og sygdomsforståelse, etnisk pigeliv og ikke mindstst mangfoldighedsledelse. Rushy Rashid foredrag får tilhørerne til at reflektere over vores samfund, og den måde vi er sammen på. 

I foredraget 'Etnisk pigeliv - kulturmødet kontra kultursammenstødet' fortæller Rushy Rashid om at bevæge sig mellem dansk kultur kontra den kultur forældrene har medbragt fra hjemlandet, er ikke en diciplin, man nogensinde bliver mester i.

Men når man kender minefelterne kan man navigere uden om de værste konflikter og samtidig komme helskindet igennem det. Dette foredrag giver en grundig baggrundsviden om det liv, mange etnisk piger lever. Om tørklæder, religion og de nye kønsroller. Om fester og fyre. Om forventningernes pres kontra den barske virkelighed. Om at prioritere sine kampe. Rushy Rashid sætter også fokus på, hvad vi som samfund skal forstå, acceptere og kritisere, når vi taler om kulturmødet kontra kultursammenstødet.

Om Rushy Rashid

I knap 25 år har Rushy Rashid boet i Danmark – kun afbrudt af et længere ophold hos familien i Pakistan, hvor hun blev sendt ned for at få en ”ordentlig, pakistansk opdragelse” – og hun har til stadighed forsøgt at leve både som pakistaner og som dansker, men forgæves. Et valg var og blev uundgåeligt, men vejen til den erkendelse har ikke været nem. Nu har hun truffet valget og besluttet sig for, hvordan hun ønsker at leve sit liv. Det blev den danske model frem for den pakistanske. I dag er Rushy Rashid journalist på Politiken og en meget anvendt foredragsholder.

Mere om 100 % Fremmed?

100% FREMMED? er et storstilet dokumentarisk kunstprojekt, der løbende opbygges til op mod 300 portrætter, 300 interviews og 300 stemmer tilhørende 300 statistisk udvalgte borgere, der er kommet til Danmark som flygtninge siden 1956. 

Med støtte fra Nordea-fonden og de enkelte samarbejdspartnere/kommuner rejser den store byrums-udstilling med de første 100 portrætter til 20 byer over hele landet i 2018 og 2019 og udvides for hver by med 10 portrætter af lokale tidligere flygtninge. Således opdateres fremstillingen af Danmark med en nuanceret og mangfoldig fortælling. Alle 300 portrætter samles løbende i det levende arkiv her på hjemmesiden.

FREMMED ELLER DANSK?

Meningsdannere forsøger jævnligt at indfange danskheden gennem referencer til en særlig slags mad, fritidsaktiviteter, historiske begivenheder og danske landskaber, men det bliver sværere og sværere at skabe en fortælling, der er karakteristisk for Danmark og samtidig fællesskabsdannende. Det er dog sjældent, at vi spørger dem, som danskhedsdebatten handler om, hvad de mener. Det gør 100% FREMMED?.

100% FREMMED? er 100 meget forskellige fortællinger om at være menneske i Danmark i dag. De viser, hvordan nationalitet kun er én ud af mange grunde til at føle sig fremmed, og peger på det, vi har til fælles på tværs af sociale, kulturelle og nationale skel.