Slut med fordomme om anbragte: Maja modtager pris for sit arbejde for anbragte børn

Torsdag d. 2. februar 2023

Social- og sundhedsassistentelev Maja Herholdt har modtaget Børnehjælpsdagens pris Årets Indsats. Hun modtager den blandt andet for sit arbejde med at sætte fokus på anbragte børns vilkår og gøre op med fordomme om anbragte børn.

Maja Hersholdt er den hidtil yngste modtager af prisen som hun fik overrakt af H.K.H. Kronprinsesse Mary ved en ceremoni på Nationalmuseet torsdag eftermiddag og hun er stolt og glad for at modtage prisen og blive anerkendt for sit arbejde.

- Det betyder meget at modtage prisen. Det er en kæmpe anerkendelse og at det at vide, at det jeg gør, har en betydning for andre. Det giver mig et drive til at kæmpe videre, så det betyder sindssygt meget for mig, siger Maja Herholdt.

Maja Herholdt mistede begge sine forældre og sin storebror, da hun 10 år, men blev allerede anbragt i en plejefamilie, da hun var 4 år.

Under sin opvækst har hun mødt mange fordomme, såsom at hun måtte være kriminel eller misbruger, siden hun er blevet anbragt. Og det er blandt andet de fordomme, hun vil kæmpe for at få stoppet.

Er den rollemodel hun selv savnede

Sidste år medvirkede hun i en dokumentar på TV Midtvest, og hun valgte at bruge det som springbræt for at sætte fokus på emnet.

Hun tager nu ud og holder foredrag som ambassadør for Børnehjælpsdagen, og hun vil være den rollemodel for andre anbragte, som hun savnede da hun var yngre.

- Jeg har selv mødt en masse fordomme som anbragt. Da jeg var yngre savnede jeg en person som stillede sig forrest og fortalt, hvad det vil sige at være anbragt. Så da jeg kunne se, at det er de samme problemstillinger, da jeg blev ældre og jeg fik tilbuddet om at være med på TV Midtvest, så tog jeg det som en mulighed for at være den, der stod forrest og kan fortælle andre anbragte, at de nok skal blive til noget, fortæller hun.

Hun vil gøre op med fordommene og kæmpe for at anbragte ikke bliver set som et problem i systemet, når man eksempelvis går til lægen eller møder sin sagsbehandler i kommunen.

- Jeg vil gerne sætte fokus på selve synet på anbragte, så man som anbragt ikke bliver smidt i en boks som misbruger eller kriminel, men at man bliver mødt med nysgerrighed på, hvad man er for et menneske. Man skal ses på som et menneske og ikke som en person med en bagage eller at man er et problem, siger Maja Herholdt.

Starter borgerforslag

Hun ønsker også at sætte fokus på anbragte unges muligheder for fortsat at få støtte eller få lov at blive ved med at bo hos deres plejefamlie efter de er fyldt 18 år.

Det er som udgangspunkt ikke tilfældet nu, og det er for svært at få tilbuddet som det såkaldte efterværn, mener Maja Hersholdt.

Derfor har hun sammen med Børnehjælpsdagen og Anbragte Børns Vilkår taget initiativ til et borgerforslag om en ændring af efterværnsloven, så mulighederne for at få tildelt efterværn bliver bedre.

Hun måtte selv flytte fra sin plejefamilie som 18-årig og selvom hun følte sig klar til at klare de praktiske dele af voksenlivet som tøjvask eller madlavning, så er det vigtigt, at unge anbragte får bedre mulighed for at få støtte efter de er fyldt 18 år.

- Jeg var klar til at være voksen, men jeg havde jo stadig brug for et kram, når jeg kom hjem fra skole og en psykisk støtte fra min plejefamilie, fortæller hun.

Maja Hersholdt er nu 20 år og er flyttet i sin egen lejlighed i Randers, hvor hun også er i gang med en uddannelse som social- og sundhedsassistent.