Konference: Relationer og fællesskaber kan være en del af svaret på øget gennemførelse

Gæster fra hele landet var torsdag den 31. marts samlet til konference med den fælles interesse i at dykke ned i udfordringer og muligheder i forhold til øget elevgennemførelse på SOSU-uddannelserne.

SOSU-skolerne i Midt- og Nordjylland har sammen inviteret medarbejdere og samarbejdspartnere til en konference, der skal binde sløjfen på et længerevarende projektsamarbejde, hvor SOSU-skolerne i samarbejde med kommuner har udviklet og afprøvet aktiviteter, der skal øge gennemførelsen på uddannelserne. Aktiviteterne spænder vidt fra læringscentre til hverdagscafeer, men har alle på tværs af skoler og praksis til formål at understøtte eleverne i deres overgange og at etablere ungemiljøer.

Dagens program bød blandt andet på lektor og Ph.D ved Center for Ungdomsforskning på Aarhus Universitet Arnt Louw, som kridtede banen op med fremtidsudsigten, der ifølge FOA siger, at der allerede i 2026 vil mangle 40.000 SOSU-uddannede.

Men erhvervsuddannelserne har et guldæg” siger Louw i sit oplæg og forklarer: ”Vi har at gøre med verdens bedste uddannelsesmodel – nemlig en vekseluddannelse, men det rummer også udfordringer”. Louw peger for eksempel på adgang til fællesskaber i skole og praktik, som han mener er afgørende for den faglige udvikling, og han foreslår opgaver der går på tværs af skole og praktik, som en løsning.

Dagen bød også på paneldebat med arbejdsgiver, forskere, SOSU-skole direktør, sekretariatschef og ikke mindst elevrepræsentanter, som blandt andet diskuterede om vi skal holde fast i at være en ungdomsuddannelse, om EUX er fremtiden, om fredagscafeer og gallafester kan have en positiv effekt på gennemførelse og om der skal være mulighed for at ”bollerne nogle gange skal bages lidt længere i ovnen”, som sekretariatschef i Danske SOSU-skoler Michael Esmann billedligt foreslog i debatten om elevgennemførelse.

Hør nogle af deltagernes bud på, hvad skoler og praktiksteder kan gøre for at understøtte, at endnu flere elever gennemfører uddannelsen i videoen herunder. 

Fremtidsforsker Marianne Levinsen rundede dagen af med et fremtidskig på velfærdssektoren og dens medarbejdere og borgere, og det konkrete budskab: relationer fastholder.

Alt i alt en inspirerende dag, hvor knap 200 gæster har lyttet til og diskuteret en vigtig sag, der ikke løser sig i morgen, men som Marianne Levinsen siger: ” Det bliver bedre, men der skal hårdt arbejde til”. 

Alle de udviklede aktiviteter kan findes i et nyt online idekatalog på www.gennemførelse.dk. Her kan man læse mere om aktiviteterne og finde materialer og gode råd til selv at gennemføre dem på egne skoler og praktiksteder.