Hele skolen sætter spot på verdensmålene til International Dag

Alle Randers Social- og Sundhedsskoles elever var hele mandagen samlet virtuelt for at arbejde med FN’s Verdensmål til den årlige International Dag.

Der blev arbejdet med bæredygtighed, miljø, sygdomsbekæmpelse og meget andet, da små 200 elever mandag samlede sig i det virtuelle rum for at udforske FN’s Verdensmål. Sidst på dagen havde eleverne givet deres eget bud på, hvordan de selv og skolen kan arbejde med at opfylde verdensmålene og skabe en mere bæredygtig fremtid for kloden.

Normalt ville skolens gange være fyldt med udstillinger produceret af eleverne, men da eleverne undervises hjemmefra grundet coronavirus, så måtte eleverne også tænke anderledes, når de skulle vise dagens resultater frem.

T-shirttryk af plastikrester

En af dem er Anders Lykke-Bertelsen, der går på Grundforløb 2. Sammen med sin klassekammerat Jesper arbejdede han igennem dagen med genbrug som tema. Da dagen var omme, havde de fundet flere måder at genbruge plastik, blandt andet ved at lave t-shirttryk af husholdningsfilm. De filmede deres arbejde igennem dagen og deres produkt af dagen blev således en video med deres resultater.

- Vi tænkte, vi ville lave noget anderledes og efter en hel dag, hvor man kigger på de samme opgaver, så tænkte vi, det ville give noget andet at lave en video. Så vi begyndte at optage og lede efter inspiration i det, vi allerede ved om genbrug og undersøgte eksempelvis om flasker kan smides i ovnen og hvad der sker, hvis man gør det. Det endte med et godt produkt i sidste ende, fortæller han.

Se Anders og Jespers video herunder.

 

Det er sjældent, at alle skolens elever er samlet en hel dag og arbejder med samme tema som de får mulighed for til International Dag, og for Anders Lykke-Bertelsen var det spændende at se, hvor forskelligt eleverne greb opgaven an.

- Projektet var anderledes end meget andet, vi laver, og det var sjovt at alle skulle arbejde med samme opgave, men på forskellige måder, siger Anders Lykke-Bertelsen.

Fokus på sundhed og uddannelse

Fra 2020 sætter skolen ekstra fokus på FN’s verdensmål, særligt målene 3, 4 og 17, der handler om sundhed og trivsel, kvalitetsuddannelse og partnerskaber for handling. Og dagen var et af skridtene for at involvere eleverne endnu mere i det arbejde. Eleverne arbejdede med de tre måls deltemaer som miljø, sundhed, genbrug, samarbejde og bæredygtighed. 

Dagens startede med en fælles samling på Teams, hvor skolens udviklingschef René Dybdal bød velkommen til dagen og opfordrede eleverne til at få ideer og tanker om, hvordan skolen skal arbejde med målene i fremtiden.   

- International dag i dag har hér en vigtig opgave. Det I og vi i dag får født af gode tanker og ideer vil have indflydelse på,       hvad vi skal arbejde med i fremtiden på skolen - og forhåbentlig også give inspiration til hver enkelt af jer, som I kan tage med jer videre i jeres liv og hverdag, lød det i hans tale til eleverne, inden de spredte sig ud i klasserummene og arbejdede i dybden med de enkelte verdensmål.

Vi skal forpligte hinanden

Som inspiration til arbejde gav sognepræst Flemming Pless et kort foredrag om arbejdet med verdensmålene. Ud over sit virke som præst er Flemming Pless også ambassadør for CARE, der arbejder med udviklingsarbejde i Afrika og Asien, og han havde et klart budskab til elever.

- Vi skal tage en beslutning. Vil vi redde denne klode? Vil vi sætte en dagsorden og forpligte hinanden? Vil vi sørge for at vores børn og vores børns børn har en fair chance for at leve på en klode, der hænger nogenlunde sammen? Vi skal lære vores børn og hinanden at være med til at gøre en forskel, for vi er langt henne i processen, hvor det er ved at være for sent, lød det fra Flemming Pless.

Se flere af eleverne produktioner og forslag til arbejdet med verdensmålene herunder.