Håndplukket til ældreplejen

Sammen med Jobcenter Syddjurs har vi haft succes med at tilbyde uddannelsesforløbet ”Før-Sosu” til ledige over 25 år. Forløbet er udviklet i et samarbejde mellem ældreområdet i Syddjurs Kommune, Jobcenter Syddjurs og  Randes Social- og sundhedsskolen.

Med et stigende antal ældre er der et stort behov for flere medarbejdere i kommunernes plejecentre og i hjemmeplejen. Ældreområdet i Syddjurs Kommune har derfor i samarbejde med kommunens jobcenter og Randers Social- og Sundhedsskole udviklet tilbuddet ”Før-Sosu”. Her har ledige over 25 år mulighed for at smage på en uddannelse som social- og sundhedshjælper gennem fem ugers undervisning og to en halv uges praktik.

Uddannelsestilbuddet er en succes og efter endt forløb vælger mange at tage den fulde uddannelse som social- og sundhedshjælper i Randers. På efterårets hold i 2018 var der 19 tilmeldte og alle valgte at starte på selve SOSU-hjælperuddannelsengrundforløb 2 i oktober 2018..

Formanden for udvalget for erhverv og beskæftigelse, Gunnar Sørensen, udtaler:

"Før-Sosu kurset er et rigtig godt eksempel på, hvad der kan lade sig gøre, når vi tænker på tværs af kommunens fagområder. Ældreområdet mangler sosuhjælpere og derfor er det oplagt, at vi hjælper de ledige med at blive introduceret til området og de gode jobs som findes der. Resultaterne er også rigtig flotte, da vi kan se at næsten alle deltagerne vælger at tage den videre uddannelse til sosu-hjælper. Tak til Randers Social- og Sundhedsskole for at afvikle kurset, og ros til både jobcenter og ældreområdet for at tænke nyt. Jeg håber, at vi kan gøre noget lignende på andre fagområder."

Før-sosu forløbet afvikles af Randers Social- og Sundhedsskole lokalt i kommunen, og deltagerne visiteres af Jobcenter Syddjurs. Ved efterfølgende elevansættelse, ansættes deltagerne på voksenelevløn, og det giver flere at de ældre ledige en mulighed for at skifte til en ny branche.

En af eleverne fra forløbet er Michelle Sørensen. Hun har tidligere arbejdet som blandt andet sælger og på fabrik, men har gået ledig i fire måneder og var lidt skeptisk over for faget i starten.

"Jeg har altid tænkt, at det skulle jeg aldrig på grund af fordomme og at skulle hjælpe ældre mennesker med personlig hygiejne," siger hun.

Praktikken fik hende dog på andre tanker: "Da jeg havde prøvet det af, set de ældre borgere i øjnene og mærket stemningen, blev jeg helt sikker på, at det var klart den vej, jeg skulle," siger hun.

 

Læs mere om før-sosu her:

 

www.dr.dk: "Fra ledig til eftertragtet"

Danske Kommuner: "Håndplukket til ældreplejen" (kræver abonnement)

Aarhus Stiftstidende: "Job-smagsprøve sender ledige i arbejde"