FØR-SOSU: Kim og Lara er klar til at give glæde i hverdagen

Kim Sørensen og Lara Jakobsen er i gang med et Før-SOSU-forløb på Randes Social- og Sundhedsskole. De håber, det kan flytte dem ud af ledighed og ind i en helt ny karriere.

- Jeg havde et eller andet at skulle betale tilbage, for jeg synes, det var så fantastisk en oplevelse at se, hvordan de behandlede min far, og det vil jeg også gerne kunne give andre og betale tilbage.

 Kim Sørensens far havde demens og derfor brugte han mange timer hos faren på plejecentret. Her fik han øjnene op for, hvilken forskel plejecentrets ansatte gjorde for de ældre og for ham som pårørende.  

 Det har været medvirkende til, at han nu har valgt at skifte livet som datamatikeruddannet taxachauffør ud med livet som kommende social- og sundhedshjælper. I begyndelse af måneden startede han på uddannelsesforløbet Før-SOSU på Randers Social- og Sundhedsskole, der består at både skoleforløb og praktik på et af kommunens plejecentre.

 Savnet at arbejde med mennesker

Projektet er et samarbejde mellem skolen og Randers Kommune, hvor ledige i Randers kan komme i et afklarende forløb, der i sidste ende kan blive til en uddannelse som social- og sundhedshjælper. I første omgang er 24 ledige startet på uddannelsen, hvoraf de 16 bliver garanteret en betalt elevplads på uddannelsens hovedforløb.  

 Kim Sørensen er 48 år og har kørt taxa i ni år, inden han sidste år fik en uddannelse som datamatiker. Men han har savnet at arbejde med mennesker igen, og derfor var tilbuddet fra Randers Kommune ikke svært at sige ja til.

 - Jeg fik præsenteret det her tilbud og fik at vide, at der er brug for mig, og så tænker jeg ”Aha, det kan være det er det jeg skal i stedet for,” siger han.  

 Fra MENY til SOSU

31-årige Lara Jakobsen går også på holdet og efter tre uger på skole er hun nu i gang med sin praktik i Landsbyen Møllevang. Hun har glædet sig til at komme ud og prøve kræfter med faget.

 - Jeg er ovenud lykkelig og håber selvfølgelig også, at jeg går videre som en af de 16. Jeg har glædet mig som et lille barn til at komme i praktik. Det er også spændende at komme ud og se, om det virkelig er det, man gerne vil. Der finder man jo ud af det, siger hun.

 Efter ti år i servicebranchen stod hun uden job, da Meny på Mariagervej lukkede. Da begyndte Lara Jakobsen at søge nye veje. Hun havde før undersøgt muligheden for at læse til social- og sundhedshjælper, men med huslån og små børn, så var livet på SU ikke så attraktivt. Så hun var ikke i tvivl om at tage imod tilbuddet om Før-SOSU og lige som hendes nye klassekammerat, så er hun også blevet inspireret af det plejepersonale, hun har mødt i hendes liv.

 - Begge mine bedsteforældre har fået meget hjælp af social- og sundhedshjælper og jeg har set, hvor meget glæde social- og sundhedshjælperne gør i deres hverdag. Og det har givet mig mere mod på det, fortæller hun. 

 - Vi har lært af hinanden

De 24 deltagere kommer fra vidt forskellige baggrunde. Nogle har arbejdet inden for SOSU-faget som ufaglært, mens andre kommer med helt andre erfaringer som Kim Sørensen og Lara Jakobsen. Og det er en stor fordel.

 - Vi har alle noget i posen, som vi kan give videre på hver vores måde, og det synes jeg er super fedt. Vi har lært af hinanden, når vi arbejder i grupper og det er et spændende projekt, siger Lara Jakobsen.

 

Fakta om Før-SOSU:

  • Før-SOSU er et nyt forløb for ledige over 25 år i Randers Kommune, hvor de kan prøve kræfter med SOSU-faget.
  • Forløbet består af to skoleperioder på Randers Social- og Sundhedsskole i 30 dage og en praktik på et af kommunens plejecentre i 20 dage.
  • I første omgang bliver 16 af deltagerne efter forløbet garanteret en elevplads i Randers Kommune og kan færdiggøre en uddannelse som social- og sundhedshjælper til næste år.
  • Under uddannelsen modtager eleverne elevløn