Første år som røgfri skole har været en fælles indsats

For et år siden indførte Randers Social- og Sundhedsskole røgfri skole- og arbejdstid, og alle elever på skolen har skullet vænne sig til en ny hverdag helt uden røg. Konkurrencer, ny indretning, rygecoachinguddannelser, fælles gåture og puslespil i læringscenteret er blot nogle af de tiltag, skolen har sat gang i for at understøtte og lette indførelsen af røgfri skole i undervisningstiden.

Dialog er vejen frem

Et røgfrit skolemiljø har vist sig gennem det seneste år at være det helt rigtige valg for skolen, som er kommet godt fra start med opbakning fra både medarbejdere og elever. En positiv dialog om de udfordringer, der er opstået i processen, har vist sig at være den helt rigtige fremgangsmåde, og skolen prioriterer derfor også højt at investere tiden i projektet for at blive 100 procent røgfri.

”Vi er blandt andet blevet bedre til at opspore de rygende elever og gå i dialog med dem. Dialog har hele tiden været vigtig for os i processen, og det vil vi fortsætte med at prioritere,” siger Maria Dyhrberg Rasmussen, direktør på Randers Social- og Sundhedsskole og supplerer:

”For vi har selvfølgelig oplevet udfordringer undervejs, og det har ikke altid været nemt, når en røgfri politik skulle indføres. Men vi er i gang med en positiv proces sammen med eleverne, og vi er også klar over, at det tager tid at ændre på indgroede vaner. Derfor er dialogen bygget på en gensidig respekt, og med en fælles indsats skal vi nok nå i mål i den kommende tid”.

En sund skoleprofil

Det nye tiltag er ikke kun et spørgsmål om elevernes aktuelle uddannelsesforløb på skolen. Det har hele tiden været afgørende at have de langsigtede briller på og tænke på en overordnet sund skoleprofil for elevernes fortsatte færd på sundhedsområdet:

”Mange af eleverne er allerede i en røgfri praksis som led i deres uddannelse. Og senere vil de også blive mødt af et røgfrit miljø, når de har afsluttet deres uddannelse og kommer i job. Derfor er vi stolte af at være en skole, der bakker op om en røgfri fremtid,” fortæller Maria Dyhrberg Rasmussen.

Nye indsatser på vej

Som led i en positiv dialog om røgfri skole- og arbejdstid har skolen netop indgået et nyt samarbejde med Randers Kommunes Sundhedscenter. Over en otteugers periode vil rygestopcoaches være fysisk til stede på skolen i forbindelse med skræddersyede undervisningsforløb og med et særligt tilbud om personlig livsstilsrådgivning på skolen én fast dag om ugen.

”Rygestopcoaches fra Sundhedscenteret kan hjælpe vores elever fagligt med konkrete teknikker og værktøjer til at snakke med borgere og patienter om rygning og livsstil. Samtidig vil vi stille et lokale til rådighed på vores skole i Randers, hvor eleverne kan få personlig livsstilsrådgivning eller sundhedssamtaler hos en medarbejder fra Randers Kommunes Sundhedscenter i skoletiden. Det er et helt unikt tilbud, som vi glæder os rigtig meget til at åbne op for henover sensommeren og efteråret,” siger Maria Dyhrberg Rasmussen.