EUX åbner flere døre...

For Emma Hartzack er EUX uddannelsen den helt perfekte pakke. Hun bliver nemlig både student og social- og sundhedsassistent i én uddannelse.

Emma går på grundforløb 1 på EUX Velfærd. På en uge har hun tre dage med erhvervsrettede fag, fx om sundhed og livsstil. De sidste to skoledage bruges på gymnasiale fag, og på grundforløb 1 har hun dansk, engelsk og samfundsfag.

”Jeg kan godt li’ at gå i skole, men jeg vil helst, at der sker noget nyt hver dag. Derfor glæder jeg mig også til, at vi skal i praktik”, siger Emma forventningsfuldt.

Praktikken kommer Emma til at prøve, når hun efter grundforløbets 2. del søger videre på hovedforløbet. Her vil der være praktikforløb på både plejecenter, sygehus og i psykiatrien.

Vil gerne arbejde med ældre

Det med at arbejde med ældre mennesker skræmmer på ingen måde Emma. Faktisk er hun helt vild med det.

 ”Jeg har været i praktik i to måneder på Thorsø Plejecenter, og det var bare så fedt. De gamle var bare så søde. Man bliver jo glad, når man kommer ind til dem og bliver mødt af et smil, og de genkender en. Det lyder lidt klichéagtigt, men jeg kan godt li’ at hjælpe andre. Plejehjemmet er jo deres sidste sted, og det er rart at være med til at gøre den sidste tid god for de ældre”.

Hendes plan er at læse til sygeplejerske og arbejde med ældre mennesker. Men først er der altså lige en EUX uddannelse, der skal klares i løbet af de 4 år og 7 måneder, som uddannelsen varer.

Emma Hartzack

Masser af ansvar

Da Emma i sommer startede på Randers Social- og Sundhedsskole, kendte hun ikke en eneste.

”Man går meget op i, at folk har det godt her. Jeg synes, at vi har et godt sammenhold i klassen, og man lærer hurtigt hinanden at kende. Vi har været i klatreparken og holdt klassefest”, fortæller Emma, der også godt kan mærke, at hun er kommet på en skole, hvor der både går voksne og unge. ”Der er et modent miljø her, og man får en masse ansvar som elever. Lærerne ser os som voksne, og det kan jeg godt li”.

Gode råd fra Emma om uddannelsesvalg

  • Lav en liste med fordele og ulemper ved de uddannelser, du overvejer
  • Tænk over hvilke fag, du godt kan li’ og hvad du gerne vil
  • Mærk efter inde i dig selv – gør ikke bare det, som dine veninder gør
  • Snak med andre om deres jobs
  • Prøv faget af måske med frivilligt arbejde eller praktik

Læs mere om EUX-uddannelsen her