Er omsorg kun for kvinder?

31-årige Omar Soudani er en stolt og glad mand. Om få måneder afslutter han nemlig sin uddannelse som social- og sundhedshjælper i Grenå, og så skal han arbejde inden for et fag, som han sætter stor pris på at være en del af. Men Omar Soudani er også en forundret mand. Under uddannelsen har han mødt færre mænd, end han kan tælle på én hånd, og det forstår han ikke, for ”omsorg er vel ikke kun for kvinder?!”, som han siger.

 

”Mit job handler om at hjælpe andre. Det er en helt grundlæggende menneskelig egenskab, som både mænd og kvinder kan besidde. Jeg ved ikke, hvorfor der altid har været flest kvinder inden for social- og sundhedsområdet, men jeg tror, det handler om tradition,” siger social- og sundhedshjælperelev, Omar på 31 år, inden han forsætter:

”Det handler i hvert fald ikke om evner. Det er min erfaring, at mænd kan være mindst lige så gode som kvinder til at yde omsorg.”

 

En uddannelse i livskvalitet

Omar er oprindeligt uddannet tjener. Et fag der, trods en noget anden branche, minder lidt om social- og sundhedsfaget.

”Da jeg var tjener, hjalp jeg mine gæster til at få en god oplevelse omkring deres måltid. Som social- og sundhedshjælper hjælper jeg borgerne med at få en god oplevelse hver dag,” forklarer Omar.

Tjenerfaget gav Omar smag for det med at hjælpe og yde en service over for gæsterne. Som social- og sundhedshjælper har han toppet den følelse, fordi han oplever at yde meget mere end service. Omar er med til at give de ældre borgere livskvalitet i hverdagen, og ifølge ham selv er lige præcis dét med til at give ham livskvalitet.

”Det er en fantastisk følelse at hjælpe et menneske, der har brug for dig, og jeg føler mig privilegeret over, at det er mit job,” siger han.

 

Gode fremtidsudsigter for begge køn

Omar har aldrig oplevet fordomme omkring sit køn i et ellers kvindedominerende fag. Faktisk oplever Omar ofte, at de mandlige beboere værdsætter at få hjælp af en mand.

”Det, jeg hjælper de ældre med, er nogle gange meget personlige ting. Der er ikke kun i forhold til personlig hygiejne, det handler også om de tanker og følelser, der er på spil, når man bliver ældre og mere besværet i hverdagen. Nogle af mændenes tanker kan jeg måske bedre forstå og forholde mig til, end de kvindelige social- og sundhedshjælpere kan,” fortæller han.

Men Omar konstaterer, at det er ikke kun de ældre mænd, der har brug for Omar og hans kollegaer:

”Det danske samfund har brug for sådan nogen som os. Der bliver flere og flere ældre borgere, hvilket betyder, at der er gode jobmuligheder inden for social- og sundhedsområdet. Og det er et meget spændende og givende job, fordi vi kommer utrolig tæt på de ældre, når vi hjælper dem. Det kræver nærvær og omsorg, som både mænd og kvinder kan tilbyde,” konstaterer han med et smil på læben.

 

Læs mere om uddannelsen til social- og sundhedshjælper her