De sundhedsfaglige studenter kan noget helt særligt

Halvvejs gennem de allerførste EUX Velfærds-elevers uddannelse er praksis ikke i tvivl: De sundhedsfaglige EUX-elever repræsenterer en helt særlig faglighed og modenhed, som gavner SOSU-faget såvel som elevernes karrieremuligheder.

"Hvis de fortsætter den udvikling, vi har set ind til nu, så kommer EUX-eleverne rigtig langt i deres karriere. De har et imponerende overblik, er enormt ansvarlige og udviser stor handlekraft,” konkluderer uddannelseskoordinator i Randers Kommune, Birgit Andresen, inden hun fortsætter:

”Trods deres forholdsvis unge alder er EUX-eleverne meget modne. Dét og så deres kommunikative og boglige kompetencer er en stor styrke. Samtidig har de EUX-elever, jeg har mødt i praksis, en meget stærk refleksionsevne, som gør dem i stand til at arbejde både professionelt og omsorgsfuldt med borgerne.” 

Mange unødvendige spørgsmål

I 2016 begyndte uddannelseskoordinatorer og uddannelsesvejledere landet over at forberede sig på at modtage de første EUX-elever i praktik. Det var en helt ny og ukendt uddannelse for alle, og i praksis skabte det mange spørgsmål og ukendte faktorer:

”Vi var meget usikre på, om vi skulle forvente noget særligt af dem; om vi skulle vise særlige hensyn til deres alder eller til deres gymnasiale opgaver under praktikken. Ja, vi havde spørgsmål nok. Men det viste sig, at det slet ikke var så kompliceret. Tvært i mod, har det været en fornøjelse at have EUX-elever i praktik,” fortæller uddannelsesvejleder og SOSU-assistent, Tina Bay Juul, fra Plejecenter Svaleparken. Og hendes kollega fra Paderup/Assentoft er helt enig:

”Min oplevelse i den udekørende hjemmepleje var, at min EUX-elev selv tog ansvar for sin uddannelse. Uden den mindste ynk arbejdede hun 37 timer om ugen, samtidig med at hun lavede sine lektier fra de gymnasiale fag derhjemme. Og når hun fik stukket en 26-siders instrukssamling fra kommunen i hånden, læste hun også den som den største selvfølge til dagen efter,” supplerer uddannelsesvejleder og SOSU-assistent, Bente Jakobsen. 

Et stærkt springbræt til sundhedssektoren

EUX Velfærd er endnu meget ny, og få kender derfor til muligheden for at tage en sundhedsfaglig studentereksamen. Dog er kendskabet øget en smule den seneste tid, hvilket de glæder sig over i praksis. Ikke kun fordi de sætter pris på elevernes kompetencer, men også fordi de ser et stort potentiale i at give de unge et solidt springbræt til en fremtidig karrierevej inden for sundhedssektoren: 

”Det giver rigtig god mening, at EUX Velfærd giver adgang til 168 videregående uddannelser. Nogle af de dygtigste sygeplejersker, jeg har mødt, er oprindeligt uddannede SOSU-assistenter. Den fødekæde vil jeg rigtig gerne være en del af. Og en SOSU-uddannelse kan jo bruges på rigtig mange måder – man kan få et utroligt givende studiejob som faglært under sin videregående uddannelse, men man kan også vælge at vende tilbage til SOSU-faget senere i livet,” siger Birgit Andresen.

 

Liva er EUX-elev på Randers Social- og Sundhedsskole. I Randers Amtsavis kan du læse mere om, hvorfor Liva er så begejstret for sin uddannelse.

Liva valgte EUX-Velfærd: Jeg drømmer om at blive jordemoder

Liva er EUX-elev: Det drejer sig om mennesker