En uddannelse i livskvalitet

 

”Og så sagde hun: Tak for et dejligt bad”. Øjnene stråler, mens Christina Hougaard fortæller, hvorfor hun valgte at uddanne sig til social- og sundhedshjælper.

I sommeren 2014 arbejder Christina som afløser på et plejecenter, hvor hun fik til opgave at tage en af de gamle damer i bad. Hun var selv lidt usikker på situationen, for det var første gang, hun skulle prøve det alene. Men hun fik damen ud i badet, vaskede hendes hår og hjalp hende i tøjet igen og tilbage i seng. Den ældre dame var omkring 100 år.

Senere på dagen fik Christina at vide fra en af kollegerne, at den ældre dame gerne ville tale med hende. ”Hun ville sige tak til mig. Hun var bare så glad for, at jeg havde hjulpet hende, og hun havde sådan nydt at få et bad”, fortæller Christina.

Der er ingen tvivl om, at det var netop i den situation, Christina besluttede sig for, at det var den vej, hun skulle. Hun startede på uddannelsen til social- og sundhedshjælper i maj 2015.

En uddannelse i livskvalitet
”Som social- og sundhedspersonale har man al mulig grund til stolthed”, fastslår Michelle Gravgaard, der er underviser på Randers Social- og Sundhedsskole.

Michelle uddyber: ”Man er dem med det største kendskab til mennesker. At have en borger i bad giver jo den bedste situation og overblik i forhold til, om borgeren har nogle symptomer, som man skal være opmærksom på”.

Michelles job er at uddanne elever til at give livskvalitet til andre. ”Social- og sundhedsuddannelsen er en praktiskbetonet uddannelse. Livskvalitet er ofte svært at definere og italesætte. Livskvalitet er den enkeltes oplevelse og følelse af et godt liv – for den enkelte. Det er noget, man giver. Derfor giver det mening, at man i høj grad har faget i hænderne”, forklarer hun.

Professionel omsorg
I Michelles timer på social- og sundhedshjælperuddannelsen taler de ofte om professionel omsorg: ”Vi forsøger at sætte ord på, hvordan man som social- og sundhedshjælper kan bidrage til at opretholde eller fremme livskvaliteten hos de borgere, man møder. Vi skal jo dække de grundlæggende behov”, siger Michelle.

Social- og sundhedsuddannelsen veksler mellem skoleforløb og praktik. Når eleverne vender tilbage til skolen efter et praktikforløb, er tilbagemeldingen fra mange elever, at de blev positivt overrasket.

”Mange bliver overrasket over, hvor tæt man kommer på andre mennesker. Men det, der overrasker dem mest, er, hvad det giver dem. Hvad det gør ved dem som menneske at hjælpe et andet menneske. Og det er jo med til at øge livskvaliteten hos begge parter”, siger Michelle.

 

Læs mere om, hvordan du kan blive social- og sundhedshjælper