CSR-pris for social kapital og mangfoldighed

Randers Kommune har siden 2017 fokuseret på at hylde virksomheder, der bidrager til at sikre alle kommunens borgere en plads på arbejdsmarkedet. Den hyldest har Randers Social- og Sundhedsskole nu fået fornøjelsen af at mærke, da skolen fik besøg af Jobcenter Randers, som overrakte det flotte CSR-certifikat.

”Vi er meget taknemmelige og stolte over den flotte pris, som straks får en hædersplads i skolens indgangspartiet her i Randers. Men egentlig synes vi jo ikke, vi har gjort noget rigtig særligt for at få den her anerkendelse,” siger skolens direktør, Maria Dyhrberg Rasmussen.

”Vi er en social- og sundhedsskole. Og ligesom vi vægter en stærk sundhedsprofil højt, prioriterer vi selvfølgelig også at have en stærk social profil med høj grad af social kapital blandt medarbejdere såvel som elever.”

CSR rimer på Social kapital

Netop social kapital er et centralt fokuspunkt i Randers Social- og Sundhedsskoles nye strategi, der trådte i kraft i januar 2018. Og ifølge Maria Dyhrberg Rasmussen hænger det fokus godt sammen med skolens nye CSR-pris.

”Det er vores overbevisning, at en høj grad af social kapital og mangfoldighed mellem medarbejderne skaber en god dynamik, som styrker arbejdsmiljøet. Og så tror vi på, at det har en direkte afsmittende effekt på vores kerneopgave, som jo er undervisning af eleverne, når medarbejderne trives. Det gælder ikke kun underviserne, men alle de medarbejdere som eleverne møder i deres hverdag her på skolen,” forklarer hun.

Ordentlige forhold

I forbindelse med prisoverrækkelsen lagde Randers Kommune og Jobcenter Randers i sær vægt på Randers Social- og Sundhedsskoles evne til at tage et menneskeligt socialt ansvar med jobsigte for den rette samt skolens ansættelse af medarbejdere i fleksjob:

”I har i dag flere fleksjobbere ansat, hvilket I kan være rigtig stolte af. Samtidig ved vi som jobcenter, at der altid er styr på tingene hos jer. Her er ordentlige forhold, og det er altid efter gældende lovgivning,” sagde projektleder hos Jobcenter Randers, Mette Schmidt Nielsen, da hun overrakte prisen.

Vi fastholder dygtige medarbejdere

Men lovgivning og fleksjob er ifølge Maria Dyhrberg Rasmussen blot formelle rammer, der er med til at sikre skolens sociale kapital og muligheden for at fastholde dygtige medarbejdere:

”Når vi prioritere at tilbyde individuelt tilpassede arbejdsforhold til dem, der har brug for det, er det fordi, vi på den måde kan fastholde nogle dygtige og engagerede medarbejdere. Nogle af vores medarbejdere har måske ikke mulighed for at være her 37 timer om ugen, men de timer de er her, ved vi til gengæld, at de leverer en værdifuld indsats,” fortæller Maria Dyhrberg Rasmussen og supplerer:

”Så egentlig bør det her ikke handle så meget om, hvad vi gør som skole og arbejdsplads. Det burde egentlig lige så meget handle om den indsats, vores medarbejdere levere, uanset om de så er her 15, 20 eller 37 timer om ugen.”